יקב הר ברכה

יקב הר ברכה

משפחת לביא הגיע להתיישב בהר ברכה הוא הר גריזים מתוך אמונה שחבל ארץ שומרון הוא ערש תרבותו של עם ישראל. הנוף “ ההר המשקיף על –התנכי “ והאווירה הים תיכונית אשר מורגשת בעוצמה בחבל ארץ זה הביאו את ניר לטעת כרמים על ההר. גב בקעת הירדן והרי הגלעד ממזרח ועל הים התיכון ממערב נותן תחושת גובהה יוצאת דופן.על היקב “ יקב הר ברכה “.– עם לידת ביתנו החמישית תמה נעמי, ולאחר ביקוש רב לענבי הכרמים שלנו החלטנו להקים את 2007 בשנת – “ יקב נחלה “ במינוח העברי שלו , כלומר היקב מייצר יין מהענבים שהוא מגדל. כל ESTATE WINERY–היקב בהגדרה,הוא המשפחה נרתמת לעבודות השונות ביקב ובכרם ובכך הברכה ניכרת ככתוב: “ אשתך כגפן פורייה בירכתי ביתך , בניך כשתילי זיתים סביב שולחנך “.
היקב מייצר קרוב ל-30,000 בקבוק בשנה ונמצא בבקרה מתמדת משום קרבתו לבית המשפחה.על הכרם האקלים הייחודי של ימים חמים ולילות קרים..גיבשו בקרבנו החלטה שנטיעת כרמים ליין בנחלת אפריים..זה לב העניין, כך עשינו והפכנו עם השנים לכורמי ההר המרכזי של מדינת ישראל.בשנת 1998 נטעו הכרמים הראשונים ובהם שני הזנים האציליים: קברנה סובניון ומרלו .בשנת 2002 בחלול הכרם , התוצרת שווקה ל “ יקבי כרמל “ וכאשר יצאה סדרת “כרם” לשוק הבנו שיש בידינו ענבי איכות מהשורה הראשונה.תנאי הגידול בהר קשים , הקרקע רדודה ,משטר המים קפדני ומנוקז היטב.החלקות בעלות סוגי אדמה שונה כך שהטעמים מגוונים בענבים.

הקרקעות מתובלות בחרסית וגיר ועומקם במקומות מסוימים אינו עולה על 30 סמ’ עד שכבת סלע האם , כך שתמיד הגפן נמצאת תחת מאמץ.

בשנת 2009 נטעו זנים נוספים : קברנה פרנק ,שיראז’ , פטיט ורדו

בשנת 2011 טעו זנים נוספים : גוורצטרמינר , פטיט סירה.

דרכי הגידול נעשים באופן מסורתי.

מועדי הבציר – נבחרים לאחר בדיקות סלקטיביות בין השורות על מנת להבטיח איכות ללא פשרות.

הכרמים נבצרים באופן ידני.

בהר ברכה מתבצע אחד הבצירים המאוחרים במדינת ישראל כולה.

מרכז המבקרים

ליקב מרכז מבקרים בשם "ברכה על ההר". נפתח כמקום תיירותי בשנת 2000 בסמוך לשכונת השומרונים שבקצה הר גריזים. זהו מבנה עץ כפרי הכולל מסעדה ומרכז מבקרים של היקב . אנו מציעים למבקרים ותיירים חוויה תרבותית וקולינרית הכוללת אוכל מצוין וקצת היסטוריה של הר ברכה (הר גריזים) – כל זאת תוך לגימת היין המשובח ביותר.

היינות כשרים למהדרין וזמינים בחנויות יין ובמסעדות נבחרות.

ביקורים ביקב והמסעדה יש לתאם מראש.

פרטים ליצירת קשר

יקב הר ברכה

מנהל מרכז מבקרים מסעדה: נייד 0528070798

אימייל: hbwineries@gmail.com

איש מכירות יין: נייד 0526362099

אתר אינטרנט: www.brachawineries.com

HAR BRACHA WINERY

The Lavi family put down roots on Har Bracha (Mount Grizim) because of our belief that Samaria is the geographic cradle of Jewish culture. The biblical landscapes and potent Mediterranean air in this strip of land are what convinced me, Nir Lavi, to plant vineyards here. The slopes of the mountain, overlooking the Jordan Valley and the Gilad Mountains to the east and the Mediterranean Sea to the west, create a sense of incredible height.

The Winery

When our fifth daughter, Tama Naomi, was born in 2007, because our grapes were in high demand, we decided to establish Har Bracha Winery. It is an estate winery as it produces wine from grapes it grows itself. The entire family is involved in various tasks in both the vineyard and the winery, fulfilling the blessing. “Thy wife shall be as a fruitful vine, in the innermost parts of thy house; thy children like olive plants, round about thy table.” (Psalms, 128:3). The winery is situated in the congenial atmosphere of the courtyard adjacent to the family home, and quality control is given the highest priority. In 2007 the winery produced 3000 bottles and the number has grown to 30000 bottles a year, in the year 2014.

The Vineyard

The unique climate of hot days and cold nights convinced us that planting vineyards in Nachalat Efraim was what we were meant to do. So we did it and over the years we have become known as the Central Mountain wine-growers. The first vines of two noble varieties – Cabernet Sauvignon and Merlot – were planted in 1998. In 2002 the grapes were sold to Carmel Winery, and when their Vineyard Label was released on the market we realized that our grapes were of the highest quality. In 2009 Cabernet Franc, Shiraz and Petit Verdot grapes were added. In the year 2011 – Gvurtzterminer white wine grapes & petit syrah grapes were added. Growing conditions on the mountains are very harsh, with shallow soil, a strict water regimen but good drainage. Each plot has a different soil type so that the grapes grow with a variety of flavors. The earth is seasoned with clay and limestone and in some places is no deeper than 30 cm above the mother rock, so the vine is constantly struggling. Traditional growing methods are used in order to ensure uncompromising quality, and harvesting times are determined by vigilant checking between the rows. The grapes are harvested manually and the harvest in Har Bracha is one of the latest in the whole of Israel.

Business Card

The winery’s Visitors Center, “Bracha al Ha’Har” (Blessing on the Mountain), was opened as a tourist venue in 2000 near the home of the Samaritan (Shomronim) community at the edge of Mount Grizim. It is a rustic wooden structure that includes a restaurant. We offer visitors and tourists a cultural and culinary experience consisting of excellent food and a little of the history of Har Bracha (Mount Grizim) – all while sipping the finest wine. The wines are kosher le’mehadrin and are available in wine stores and in select restaurants. Visits to the winery and to the restaurant should be arranged in advance.

Contact Details

Har Bracha wineries Visitors Center & Restaurant Manager\mobile:[ +972] -0528-070-798 Wine sales man-[+972] -0526362099 Email:grizimtour@gmail.com \ hbwineries@gmail.com Website: www.brachawineries.com