יקבי גוש עציון

אודות

הכול התחיל משיח פטל. בגינה של משפחתנו, גדל שיח פטל שחור על הגדר והוציא פרי מידי שנה. הכמויות גדלו וכבר אין מקום, עוגות הפטל והגלידות נמאסו. היה צורך למצוא משהו לעשות עם הפרי. כשחבר הציע לשרגא, אבי המשפחה, לנסות לעשות מהפרי יין הוא התלהב, והעסק התחיל לצבור תאוצה.

בשלב ראשון שרגא עושה רק יין מפטל )פעם ראשונה בשנת 90 (, שנה אחר כך הוא החליט לעשות קצת יין מענבים. ונסענו, בשעת לילה מאוחרת, כל המשפחה לתל ערד לבצור את השאריות של הבוצרת. בשנים האלה היו אלו כמויות קטנות אבל לאט לאט היקב כבש עוד חלקים בבית. המשפחה ניסתה להיאבק בהתחלה, אחרי הכול – מי רוצה חביות עץ באמצע הסלון? אבל בסופו של דבר, לא ניתן היה לעצור את החלום.

בשנת 1995 ״היקב״ ייצר כבר 2000 בקבוקים והוחלט להגדיל את כמויות היין ולהתמסר לעניין בצורה רצינית יותר. בשנת 1996 שרגא נוטע כרמי יין ראשונים ובציר ראשון מכרמים אלו בא לידי מימוש בשנת 1999 – עת יוצרו 3000 בקבוקי הקברנה הראשונים מענבי גוש עציון. החלום ממשיך לקרום עור, גידים, ארומות וטאנינים.

בשנים הבאות, שרגא רוזנברג פורש מניהול בית האבות שבו עבד כ 20- שנה ותמר עזבה את עבודתה כמהנדסת. שניהם מתמסרים לחלוטין לעסק החדש שמתחיל לגדול ולדרוש יותר עבודה. שרגא נוטע כרמים במורדות היישוב אפרת. ויחד, הם החלו בבניית היקב בצומת גוש עציון.

לנטיעות מצטרפים גם קיבוצי הסביבה, וכרמי היין שאפיינו את האזור בעת העתיקה, חוזרים ללבלב במדרונות ההרים. בשנת 2005 נחנך יקב בוטיק חדש, יקב גוש עציון.

כיום, נטועים בגוש עציון מעל 600 דונם של כרמים ובמרכזם עומד היקב בניהולו של שרגא, ששם לו למטרה לחדש את מסורת היין והחקלאות היהודית המפוארת שהתקיימה באזור מאות שנים ולבסס את גוש עציון כאחד מאזורי היין החשובים והאיכותיים בארץ ובעולם.

עם פתיחת היקב החליטו שרגא ואשתו תמר ז״ל לפתוח בצמוד ליקב מרכז תיירות הכולל כיום מסעדה, גן אירועים, וכרם תיירותי. מרכז המבקרים במקום מציע: סיורי יין וטעימות מודרכות, ובגן הארכיאולוגי ניתן ללמוד על תרבות היין העתיקה ועל הדמיון הגדול בין ייצור היין המסורתי לבין הייצור המודרני.

אסף בנם של תמר ושרגא, אשר בילדותו דרך ברגליו על יבולי הענבים הראשונים, שותף כיום בניהול השוטף ובהמשך פיתוחו של היקב.

כרמי האיכות של גוש עציון

גוש עציון נמצא דרומית לירושלים באזור הררי, מהגבוהים בארץ ישראל. חבל ארץ זה מוכר אלפי שנים כאזור גידול גפנים וייצור יין. האזור, שגבוה משאר אזור הרי ירושלים בכ 200-150- מטר, הוא אזור קר במיוחד. הטמפרטורה הממוצעת באזור נמוכה מהטמפרטורה הממוצעת בהרי ירושלים ב 2- מעלות, כך שגוש עציון הוא אחד מאזורי הגידול הקרים בישראל. הפרשי טמפרטורה גדולים בין יום ללילה, אדמת גיר, מדרונות הכרמים המנוקזים היטב, גובה של 900 מטר בממוצע מעל פני הים, כל אלה יוצרים תנאי גידול וטרואר אידיאליים לגידול ענבים וייצור יין.

יינות גוש עציון מופקים מכרמי האזור הממוקמים בארבעה תת אזורי גידול: כרם נחל הפירים: במדרונות היורדים אל הנחל, הגובל בעיירה אפרתה, בגובה 900 מטר מעל פני הים, נטועים כרמים מהזנים קברנה סוביניון, קברנה פרנק, סירה, פטיט וורדו וגרנאש. מכרמים אלו מפיק היקב את היינות הזניים מסדרת האלון הבודד, וכן את יינות הבלנד האדומים מסידרת נחל הפירים. אדמת הואדי הינה לרוב אדמת טרה רוסה אדומה-חומה על תשתית של סלע גיר קשה. הגפנים נטועות במפנה מערבי וקרינת השמש חזקה.

כרם אבו-נופל: מכרם זה מגיעים הענבים לרוב היינות הלבנים של היקב וכן ליין פינו-נואר ולנחל פירים מורבדרה–סירה. הכרם שגובהו כ 900- מטר, נטוע במפנה צפוני המפחית את כמות חשיפת הענבים לקרני שמש ישירות, ומאפשר שמירה על חומציות גבוהה בהבשלה, כך שעל פי רוב לא מבוצעים תיקני חומצה ליינות הלבנים של היקב. הכרמים מניבים בממוצע 800 קילו לדונם, והם בעלי ריכוז גבוה של ארומות וטעמים.

כרם רבדים: חלקת הכרם רבדים נטועה סמוך לקיבוץ ראש צורים על אדמות קיבוץ רבדים אשר התיישב בהרי גוש עציון בשנות הארבעים של המאה הקודמת. חלקת השרדונה של היקב גדלה בכרם זה. אדמות רבדים מתנשאות לגובה של כ 850- מטר מעל פני הים והן סלעיות במיוחד כך שמרגש לראות את ההתבססות האיתנה של הגפן בסלע הקשה.

כרם עמק ברכה: במדרונות היורדים אל העמק בגובה 800 מטר מעל פני הים נטוע כרם ענבי המרלו המשמש ליצירת יין הדגל – עמק ברכה אדום. הגפנים בכרם נטועות במרווחים גדולים, כ 100- גפנים לדונם בלבד, במטרה לצמצם את ההשקיה למינימום ההכרחי, ולחקות את אופן הגידול המסורתי של כרמי האזור מימי קדם. אדמת הכרם הינה טרה רוסה חומה על תשתית של סלע גיר קשה.

לכרם מפנה דרומי קל, והעמק הגבוה מתאפיין באקלים ייחודי, קר מאוד אך

מושפע מקרינה ישירה של שמש

גוש עציון  אשר בנחלת שבט יהודה ממוקם באזור הררי מהגבוהים בישראל. חבל ארץ זה מוכר כאזור לגידול גפנים וייצור יין, ואף זכה לברכה המקראית הציורית "כבס ביין לבושו ובדם ענבים סותה", הגתות הרבות הפזורות באזור, מעידות על קיום תעשיית יין ענפה מהעת העתיקה.

כשעברו שרגא ותמר רוזנברג לאפרת לפני כ25 שנה, נטע שרגא בחצר ביתו כמה עצי פרי, ביניהם שיח פטל שחור. כאשר נוכח לדעת כי אפשר להתסיס את הפרי, החל בייצור שיכר פטל שחור. כשעלה בידו, חשב שרגא להמשיך ולהתנסות בהתססת ענבים וביצירת יין הוא החל לרכוש ענבי יין ולייצר יין בביתו שבאפרת. שרגא התאהב באומנות ייצור היין והעיסוק בה הלך והתרחב. שרגא נטע כרמים במורדות היישוב אפרת ומרתף ביתו הפך עם הזמן ליקב קטן בו ייצר כ- 7000 בקבוקים מזני הקברנה, מרלו, שרדונה וסובניון בלאן. כעבור כמה שנים הפך היין לעיסוקם המרכזי של שרגא ותמר והם החלו בבניית היקב בצומת גוש עציון. בשיתוף עם קיבוצי הסביבה החלו לחדש את גידול הענבים שאפיין את האזור בעת העתיקה. בשנת 2005 נחנך יקב בוטיק חדש, יקב גוש עציון. כיום, נטועים בגוש עציון מעל 600 דונם של כרמים ובמרכזם עומד היקב בניהולו של שרגא.

יקבי גוש עציון מהווים את חידוש מסורת היין והחקלאות היהודית המפוארת שהתקיימה באזור מאות שנים ומטרתו לבסס את אזור גוש עציון כאחד מאזורי היין החשובים והפוריים בארץ ובעולם.

עם פתיחת היקב החליטו שרגא ואשתו תמר ז"ל לפתוח בצמוד ליקב מרכז תיירות הכולל כיום מסעדה, גן אירועים, כרם תיירותי ומרכז מבקרים המציע: סיוריי יין, טעימות מודרכות, וגן ארכיאולוגי בו ניתן ללמוד על תרבות היין העתיקה ועל הדמיון הגדול בין ייצור היין המסורתי לבין הייצור המודרני.

מסעדה חלבית דגים

מסעדת 'ביקב', הצופה אל אולם הייצור של היקב, הינה מסעדה חלבית דגים כשרה למהדרין. המסעדה בניצוחו של השף גדעון עמיר מציעה תפריט מהמטבח הישראלי עם נגיעות מהעולם, וצופה לעבר נוף הכרמים ואולם הייצור של היקב.

גן האירועים כרם תמר

במתחם היקב, הוקם גם גן אירועים 'כרם תמר', המציע לחגוג חתונה, בר מצווה ושאר שמחות באווירה ייחודית וקסומה על רקע נוף הכרמים המרהיב של גוש עציון, גן האירועים משלב גן ארכיאולוגי הכולל מתקנים חקלאיים משוחזרים מהעת העתיקה.

המסעדה: חלבית דגים בכשרות מהדרין.

גן האירועים: מציע תפריטים חלביים ובשריים בכשרות מהדרין.

יינות היקב: משווקים בארץ ובעולם תחת כשרות בדץ בית יוסף ו OU.

אפשרויות הסעדה:

בחורף: עד 55 סועדים בחלל יחיד.

עד 120 סועדים מחולקים לשני סועדים.

בקיץ: עד 500 סועדים בגן האירועים.

שעות פתיחה מסעדה, ומרכז מבקרים:

א'-ה' 9:00-23:00

ן' (קיץ) 9:00-14:00

(חורף) 9:00-13:00

מוצש (בחורף)- כשעה אחרי צאת השבת עד חצות.

סיורים ביקב

יהודה מקבל מאביו יעקב את ברכת היין: "כבס ביין לבושו, ובדם ענבים סותה חכלילי עינים מיין ולבן שינים מחלב" ולומדים המפרשים  "נתנבא על ארץ יהודה שתהא מושכת יין כמעיין".

אתם מוזמנים לטעום מהאוויר הצלול של גוש עציון שבהרי יהודה,  ולבקר במרכז המבקרים הטובל בנופי כרמים מעוררי השראה.

נפתח את הסיור בכרם תיירותי ונבחין בדרכים שונות לגידול ענבים, משם נגיע אל גן ארכיאולוגי בו נחזור אחורה לימי קדם אל תרבות היין העתיקה ונצפה במתקנים חקלאיים משוחזרים ששימשו את החקלאים הקדומים לייצור יין: גת מהתקופה הביזנטית וכן שומרה- מבנה ששימש לשמירת הענבים בתקופת הבציר. נמשיך אל עבר אולם הייצור ונקבל הדרכה מקצועית על תהליך ייצור היין.

סדרת תוויות היין של היקב מנציחה סיפורים מהעבר ומהסביבה של גוש עציון. במהלך הסיור נציג למבקרים את הבקבוקים ונשתף אותם בסיפורי המקום. את הסיור נסיים בטעימה ממבחר יינות היקב, תוך מפגש חווייתי עם שלל הריחות והטעמים הייחודיים לענבים הגדלים בהרי גוש עציון.

מידע נוסף

* משך הסיור כשעה.

* הסיורים מותנים בתיאום מראש.

* אירועים פרטיים:  אפשרות לאירוע V.I.P בחדר טעימות היין שלנו, (עד 55 איש).

* אפשרות לערבי יין ייחודיים לקבוצות ולחברות.

מחירון

  • המחירים כוללים מע"ם, אלא אם צוין אחרת.
  • המחירים לתפריטי בסיס בלבד, ישנה אפשרות לשדרוגים.
  • מספרי המקסימום בכפוף לאפשרויות ההסעדה שצוינו לעיל.

מחיר סוכן

מחיר לקוח

מספר מינימום

מספר מקסימום

סיור לקבוצה

עד 20 איש:

12 ש"ח לאדם. 8 ש"ח לילד.

מעל 20 איש:

8 ש"ח לאדם. 5 ש"ח לילד

סיור רגיל:

18למבוגר

10 לילד

מעל 20 איש:

12 ש"ח לאדם

8 ש"ח לילד

אין.*בתיאום מראש בלבד

עד 60 איש.

*אפשרות לפיצול סיורים לקבוצות גדולות.

ערב גבינות ויין חווייתי

עד 15 איש: 100 ש"ח. מעל 15: 80

עד P15: 120. מעל P15: 100

10

30

השכרת חדר פרטי לכנסים והרצאות

200 ש"ח לשעה

240 ש"ח לשעה

אין

60

ארוחת בוקר בהגשה מרכזית לקבוצות

55

62

20

70

ארוחת בוקר לקבוצות- בופה

55

60

70

250

כרמים 1- תפריט קבוצות

60+ מע"ם ושירות

68+ מע"ם ושירות

20

150

כרמים 2- תפריט קבוצות

68+מע"ם ושירות

78+מע"ם ושירות

20

150

מן היקב- תפריט חגיגי לאירועים

יש ליצור קשר לקבלת הצעת מחיר

300

תפריט בשרי לאירועים

יש ליצור קשר לקבלת הצעת מחיר

150

500

הזמנה חופשית מתפריט המסעדה

10% עמלת סוכן

20

המסעדה: חלבית דגים בכשרות מהדרין.

גן האירועים: מציע תפריטים חלביים ובשריים בכשרות מהדרין.

יינות היקב: משווקים בארץ ובעולם תחת כשרות בדץ בית יוסף ו OU.

אפשרויות הסעדה:

בחורף: עד 55 סועדים בחלל יחיד.

עד 120 סועדים מחולקים לשני סועדים.

בקיץ: עד 500 סועדים בגן האירועים.

שעות פתיחה מסעדה, ומרכז מבקרים:

א'-ה' 9:00-23:00

ן' (קיץ) 9:00-14:00

(חורף) 9:00-13:00

מוצש (בחורף)- כשעה אחרי צאת השבת עד חצות.

סיורים ביקב

יהודה מקבל מאביו יעקב את ברכת היין: "כבס ביין לבושו, ובדם ענבים סותה חכלילי עינים מיין ולבן שינים מחלב" ולומדים המפרשים  "נתנבא על ארץ יהודה שתהא מושכת יין כמעיין".

אתם מוזמנים לטעום מהאוויר הצלול של גוש עציון שבהרי יהודה,  ולבקר במרכז המבקרים הטובל בנופי כרמים מעוררי השראה.

נפתח את הסיור בכרם תיירותי ונבחין בדרכים שונות לגידול ענבים, משם נגיע אל גן ארכיאולוגי בו נחזור אחורה לימי קדם אל תרבות היין העתיקה ונצפה במתקנים חקלאיים משוחזרים ששימשו את החקלאים הקדומים לייצור יין: גת מהתקופה הביזנטית וכן שומרה- מבנה ששימש לשמירת הענבים בתקופת הבציר. נמשיך אל עבר אולם הייצור ונקבל הדרכה מקצועית על תהליך ייצור היין.

סדרת תוויות היין של היקב מנציחה סיפורים מהעבר ומהסביבה של גוש עציון. במהלך הסיור נציג למבקרים את הבקבוקים ונשתף אותם בסיפורי המקום. את הסיור נסיים בטעימה ממבחר יינות היקב, תוך מפגש חווייתי עם שלל הריחות והטעמים הייחודיים לענבים הגדלים בהרי גוש עציון.

About Us
Gush Etzion is located in the Tribal Inheritance of Judah, a mountainous region amongst the highest in Israel. Gush Etzion is known as a center for winemaking, and its inhabitants received the biblical blessing “He washes his garments in wine, and his robes in the blood of grapes.” Our sages interpreted these words as a prophecy promising that in the area “Wine will flow as if from a spring.” The many ancient wine presses found throughout the region further testify to the historical status of Gush Etzion as a center for winemaking.
When Shraga and Tamar Rosenberg moved to Efrat twenty five years ago, Shraga planted a few fruit trees in his garden. Amongst them was a blackberry vine. Realizing the fermentation potential, Shraga decided to try his hand at producing homemade liquor. The successful production of blackberry liquor led Shraga to take more and more interest in the field of wine making. He planted a few grape vines in his backyard and began to experiment with producing wine from their fruit. As time passed Shraga’s passion for wine making grew and grew. Shraga’s Basement became a small winery in which he crafted 700 bottles of wine a year, among them Merlot, Chardonnay and Sauvignon Blanc. Within a few years wine making became Shraga and Tamar’s primary profession. Shraga and Tamar began to draw up plans for a winery at the Gush Junction and partnered with local kibbutzim to plant vineyards, thus reviving the wine industry in Gush Etzion. Today there are six hundred dunams of grape vines planted in Gush Etzion. Nestled in their center is the gush Etzion Winery, under Shraga’s management.
The gush Etzion winery is committed to renewing the wine making tradition and Jewish Agriculture which existed in Gush Etzion for centuries. The Winery aims to make Gush Etzion into a wine making capitol in Israel as well as on the international scale.
Together with the Winery Shraga and Tamar opened a tourism destination. It includes both a restaurant and a visitors center which offers wine tastings, vineyard tours and an archeological garden where one can learn about the ancient winemaking tradition in Gush Etzion
The Dairy Fish restaurant
The restaurant overlooking the winery’s production floor as well as the surrounding vineyards offers a Mehadrin dairy and fish menu. Under the auspices of chef Gideon Amir, the restaurant is home to an exquisite Israeli fusion cuisine.

The “Kerem Tamar” event

The “Kerem Tamar” event garden offers an unforgettable space for a Wedding, Bar Mitzvah or any Simcha of up to five hundred persons. Surrounded by the natural beauty of Gush Etzion and bordered by the archeological garden which includes recreations of ancient wine making equipment.

*Mehadrin Meat and Dairy menus are available for events in “Kerem Tamar”

*Our wines are under the supervision of the “Badatz Beit Yosef” and the “OU”

Opening hours, restaurant and visitor center

*The winery is open from 09:00-23:00 Sunday to Thursday.

Fridays from 09:00 till 13:00 in the winter and till 14:00 in the summer.

Saturday night an hour after Shabbat till midnight.

Tours in the winery

You are invited to taste the crisp mountain air of gush Etzion, and to experience everything  our visitors center has to offer.

The tour begins in the vineyard of the visitor’s center, where we learn about different methods for growing grapes. From there we arrive at the archeological garden, where go back in time to learn about the ancient wine making culture of Gush Etzion through recreations of ancient wine making equipment. Afterword, we arrive at the winery’s production floor and receive an insider’s glance at the modern wine making process. The tour concludes with a wine tasting in which we will try a variety of Gush Etzion’s wines.

Additional Information

*The duration of the tour is roughly one hour

*Tours are by reservation only

* We can accommodate VIP events of up to 55 persons in our wine tasting room

*We offer special wine events for groups